top of page

VARIETATS DE MEL, LES SEVES CARACTERÍSTIQUES I PROPIETATS

Actualizado: 25 may 2021






Sovint quan parlem de mel ho fem com a un únic producte i la realitat és que hi ha tantes varietats de mels com flors podem trobar en els nostres jardins i muntanyes.



Per començar hem de saber que podem trobar diferents tipus de mel depenent de la seva procedència, així doncs no totes les mels són iguals. Principalment podem trobar tres tipus de mels, mels de flors, mel monoflorals i  el melat.

Per altra banda les varietats de mel depenent del temps en el qual es produeixin i elaborin així com del tipus de flor de la qual les abelles extreuen el nèctar. Principalment, tenim 3 tipus en funció del temps:


1. Primavera: Es recull a la fi de Maig.

2. Estiu: Es recull entre els mesos de Juny i Juliol.

3. Tardor: Es recull cap al final del mes d'Agost i Setembre



VARIETATS


  • Mel de Romaní

És una mel monofloral de les més conegudes i valorades. De sabor suau i amb un color ambre clar, procedeix de la flor de la planta del romaní.

Entre les seves principals propietats, és una mel digestiva que millora els trastorns estomacals i intestinals, reduint l'acidesa, les digestions pesades i la producció de gasos. La podem prendre a qualsevol hora del dia, però per a millorar la funció digestiva es recomana prendre-la després dels àpats, sola o acompanyada d'infusions. Actua també com a estimulant del fetge, millorant la seva funció i també està recomanada en casos de refredats a causa de les seves propietats antimicrobianes.



  • Mel de Flor de taronger

La Mel de Flor del taronger és una melmonofloral, de color clar i de sabor suau i delicat, obtinguda de la flor del taronger. Entre les seves propietats podem destacar l'efecte relaxant, ja que disminueix l'ansietat i l'estrès, millorant l'insomni i ajudant a agafar el son. A més, és rica en minerals com el seleni, potassi, zinc, etc., i ajuda contra refredats i infeccions. D'altra banda, cutàniament, ajuda a la curació i cicatrització de ferides.


  • Mel de Llimoner

Mel monofloral procedent de la flor del llimoner. És una mel suau, de sabor lleugerament cítric i color clar. És una mel amb efecte relaxant, que ajuda a agafar el son i millora l'insomni. A més, millora el mal de cap i les migranyes. Conté vitamina C que ajuda a combatre grips, refredats i augmentar les nostres defenses.


  • Mel de Farigola

És una mel monofloral amb sabor intens i color ambre fosc, procedent de la flor de la planta aromàtica de la farigola. S'utilitza en casos de problemes respiratoris com a faringitis, refredats, mal de coll, tos, afonia, etc. També ajuda contra les infeccions, a causa de les seves propietats antisèptiques i antimicrobianes. Igual que la planta de la farigola, també millora les digestions i els problemes estomacals com l'acidesa i el reflux.


  • Mel de lavanda o mel d'espígol

El color de la mel sol ser clar, podem trobar-les en color ambre clar o blanc, de sabor dolç, la seva textura és de cristal·lització mitjana i de consistència fluida. La flor de lavanda o espígol és molt aromàtica per aquest motiu aquesta mel desprengui una subtil olor de lavanda.


La mel de lavanda és considerada un excel·lent antisèptic tant per als bronquis com per als pulmons, a més se li atribueixen altres propietats com a diürètica, sudorífica, bactericida, antiinfecciosa i antidiurètica.


  • Mel d'Eucaliptus

la Mel d'Eucaliptus és una mel monofloral natural balsàmica i de color ambre fosc, procedent del nèctar de les flors de l'eucaliptus. És antiinflamatòria i antisèptica pel que s'utilitza per a trastorns respiratoris com a bronquitis, refredats i grips, asma, sinusitis, tos, mucositat, faringitis, etc. A més, millora el sistema immunològic, potenciant les defenses de manera natural.


  • Mel de Flors

Més coneguda com a mel de mil flors, la mel de flors és un tipus de mel natural multifloral àmpliament utilitzada, és procedent del nèctar de moltes flors, d'aquí el fet que tingui moltes propietats. És una mel amb propietats, color, composició i sabor canviants, depenent de la varietat dels nèctars que la componguin.

Entre les seves propietats podem destacar la de ser una mel energètica, ideal per a combatre el cansament. A més, ajuda al fetge i té propietats digestives. També és ideal per a infeccions, grips i refredats, per les seves propietats antimicrobianes i antisèptiques.


  • La Mel de Melat

Abans de res aclarim que és la mel de melat:

És un tipus de mel natural, que al contrari que les altres mels, no està elaborada amb nèctar de les flors, sinó elaborada per les abelles a través de secrecions de les plantes com a resines o saba.

La mel d'Alzina, la mel de Bosc o la mel de Pi són exemples de mel de melat. A continuació detallem les seves propietats:


  • Mel de Bosc: És una mel de melada, de color fosc i sabor fort, procedent de les secrecions de plantes i arbres del bosc. Conté gran quantitat de sals minerals i està indicada en casos de carència, de sobreesforços i d'anèmia. S'utilitza en afeccions pulmonars com la bronquitis i catarros, a més de ser la mel amb major poder antioxidant.


  • Mel d'Alzina: Mel de melat de sabor fort i de color gairebé negre, procedent de les secrecions de l'alzina. És digestiva i va molt bé contra les diarrees, a causa del seu poder astringent. Conté gran quantitat de ferro i està recomanada per a persones amb anèmia.


  • Mel de Pi

És una mel de collita difícil (no hi ha collita anual i la seva disponibilitat és temporal) i per aquest motiu que aquesta mel sigui un tipus de mel molt apreciada. És manté líquida durant molt de temps després de la recol·lecció i no cristal·litza ràpidament. El seu color és marró fosc i el seu sabor resinós.Té propietats antisèptiques i neteja les vies respiratòries, per la qual cosa és excel·lent per al tractament de la inflamació bronquial.



714 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page