top of page

Ratafia | Recepte i les seves plantes aromàtiques i medicinals




Ja fa tres setmanes que estem tots confinats a casa i hem decidit fer-vos una proposta molt interessant, per quan puguem tornar a la muntanya, que de ben segur ho farem amb moltes ganes!!!

La nostra proposta es que elaboreu la vostra pròpia ratafia. Sí, ho has llegit bé, aquesta beguda tan deliciosa i digestiva és molt fàcil d'elaborar. El procés pot ser una magnífica experiència per gaudir de la natura amb la família, amics, parella, amb un mateix... Sortiu al bosc a recol·lectar totes les plantes aromàtiques que es necessiten, carregeu les piles, gaudiu!


 

Comencem per dir-vos que LA RECEPTA de la ratafia no existeix. És una beguda que s'elabora des de fa segles i cada persona ho fa d'una forma diferent. Molts han continuat amb la recepta que s'ha fet a la seva família des de sempre i d'altres (com nosaltres) som autodidactes, totes les opcions són vàlides.





ELS NOSTRES INGREDIENTS


Plantes aromàtiques


7 o 8 Flors de Tell (Til·la) | 3 o 4 tiges de Farigola | 3 espigues de Espígol (Lavanda) | 4 o 5 brots tendres de Fonoll | 1 tija de Romaní | 5 tiges d'uns 20 cm de Stureja Montana i de Camamilla | 5 tiges d'Herba de Sant Joan | 10 fullas de Sàlvia | 5 tiges d'uns 20 cm de Menta, Herba Bona, Semperviva i Marialluïsa | 2 tiges de Julivert | 3 0 4 brors tendres d'Alfàbrega | 3 fulles de Llorer | 20gr d'Poliol  i d'Anís ( Pot ser el que ens venen a l'herboristeria per infusió) |






Espècies


 10 llaveros de Cardamom | 10 fruits de Gavarrera | 10 llavors de Ginebre | 3 llavors d'Anís Estrellat | 1 branca de Canyella | 5 Claus d'olor  |





Flors


5 o 6 Flors de Gessamí | 2 flors de Rosa | 1 flor de Magnòlia | 3 Flors Saüc | 20 gr de flors de Malva (Pot ser el que ens venen a l'herboristeria per infusió) |




Altres


5 o 6 Nous Verdes | 4 Grans Cafè | 1 Pinya verda (de pi) | Pell d'una Llimona | Pell d'una Taronja |






Elaboració



Ara que ja tenim tots els ingredients que necessitem comencem a preparar el nostre licor!


Els ingredients són per l'elaboració de dos litres de ratafia.


Es pot preparar amb 2l d'anís dolç o amb 1,5l d'anís dolç i 500 ml d'anís sec. L'opció que vàrem triar nosaltres es d'elaborar la ratafia amb aiguardent de 40º (2l), si decidiu fer-ho d'aquesta forma un cop feta la maceració i filtrada li hem d'afegir 2 litres d'almívar que es fa amb 1 kg de sucre i 1l d'aigua destil·lada.


El preparat es macera uns seixanta dies a sol i serena (nosaltres ho vàrem fer durant 90 dies per extreure el màxim de les propietats medicinals de les plantes). Transcorregut aquest temps filtrem i afegim l'almívar (si ho hem fet amb aiguardent), embotellem la nostra ratafia i la deixem reposar dos mesosmés.


Passat aquest temps podrem gaudir de la sobretaula amb el nostre licor!!!



 

Aquí us deixem un vídeo de com ha sigut el procés d'elaboració.


Music provided by: https://eoun.com miccruz - Whatever


Si teniu dubtes podeu deixar els vostres comentaris i estarem encantats d'ajudarvos!!

177 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page