top of page

Què passa amb les abelles al'hivern?

Actualizado: 25 may 2021



Amb l'arribada de les baixes temperatures aquests dies molts dels nostres pardins i amics ens han fet la mateixa pregunta ... què passa amb les abelles a l'hivern?


En molts indrets del nostre país cau la neu i en d'altres tot i les temperatures més suaus, les abelles ja fa temps que no troben flors i les seves sortides del rusc són escasses.


La tasca de l'apicultor finalitza abans que arribi el fred, retirem les alces del rusc (són els diferents pisos que té el rusc), ens assegurem que tenen suficient mel per passar l'hivern, reduïm les entrades al rusc, i en general ens assegurem que totes les caixes es troben en condicions òptimes perquè les abelles puguin passar l'hivern de la millor forma possible.



Ara bé la seva feina no s'ha acabat ... durant els mesos de fred l'apis mel·lífera mel·lífera no hiberna a diferència d'altres espècies d'abelles. En zones més càlides i en dies solejats, si observem els ruscos podrem veure que les abelles alcen el vol a la recerca de pol·len, una proteïna molt necessària per a elles.


Però per sobreviure les abelles necessiten una temperatura de 20º i això no és fàcil d'aconseguir en alguns indrets del nostre país on les temperatures a l'hivern baixen per sota del 0º.


Com ho aconsegueixen?

Com en tot el que fan les abelles, la seva avançada estructura social i el seu esperit de treball en equi», és factor clau en el seu comportament durant els mesos d'hivern.


Les colònies en acabar la temporada redueixen la postura i l'espai ocupat per la cria i el reemplacen per mel utilitzaran durant l'hivern. Les bresques de mel operculada també compleixen la important funció d'acumulador tèrmic i aïllant de la temperatura, de manera que mantenen una temperatura constant malgrat els canvis que temperatura en l'exterior.


Un cop arribat l'hivern, les abelles s'acumulen en la zona central del rusc, formant una bola de protecció tèrmica. L'objecte d'aquesta és el de mantenir la temperatura de la comunitat amb la finalitat de superar el dur hivern aprofitant les reserves d'aliment emmagatzemades en les bresques.


La bola hivernal es forma a partir dels 14º i les seves dimensions van variant segons la temperatura exterior; quan la temperatura puja per sobre dels 7 º es dilata o expandeix, i quan la temperatura baixa per sota d'aquesta temperatura es contreu.


El més important com ja hem comentat al principi és que disposin de la quantitat suficientde mel per passar l'hivern, s'estima que en climes freds consumeixen entre 25kg - 30kg de mel i en zones més càlides entre 20 kg - 25 kg de mel.


Ara per ara la nostra feina ha acabat ... però en poc temps amb l'increment de les temperatures el rusc es començarà a activar i amb ell nosaltres!


Ens veiem a la primavera!!! 🐝🐝🐝

66 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page